Dyrare med förmånsbil när trängselavgiften förmånsbeskattas

Publicerad 2017-12-27

Trängselskatt

I höstas röstade riksdagen igenom regeringens förslag att förmånsbeskatta trängselavgifterna för de som har förmånsbil och som tidigare fått trängselskatten betald av sin arbetsgivare. Tidigare ingick trängselskatten i det schablonmässiga bilförmånsvärdet, men från och med 1 januari 2018 så gäller inte det längre.

    
Väljer du att ta bilen till jobbet kommer du att efter 1 januari att förmånsbeskattas på trängselavgifterna om det är din arbetsgivare som betalar trängselskatten. Trängselskatt finns idag i Stockholm och Göteborg.
Det här kan komma att stå många med förmånsbil väldigt dyrt.
    
Från den 1 januari 2018 är trängselskatt vid privat körning med förmånsbil en skattepliktig förmån. Detsamma gäller infrastrukturavgifter vid broar i Sundsvall och Motala. Det betyder att trängselskatten lyfts ut från förmånsvärdet för att värderas och beskattas separat.
    
Anställda som har tillgång till förmånsbil ska göra noteringar i sin körjournal om vilka passager över betalstationer som skett vid tjänstekörning.
    
Arbetsgivare ska beräkna och redovisa förmånsvärdet i arbetsgivardeklarationen månadsvis, och även i kontrolluppgifter för anställda som har nyttjat förmånsbil.
    
Läs mer hur du påverkas på skatteverket.se
    


    

Dela med dina vänner och kollegor