Minska kostnaderna genom att optimera leasingen

Publicerad 2017-05-09

Vad är egentligen viktigt när du ska välja tjänstebil och varför kan det löna sig att ta hjälp av oberoende experter? Vi kontaktade Autodeal som tipsade oss om vad man ska tänka på när man väljer företagsbil för att bl a minska kostnaderna och öka andrahandsvärdet när leasingperioden är över.

    

Hur väljer jag rätt?

Det kan vara svårt att veta vad man ska välja för bil och utrustningsnivå, därför kan det vara skönt att tala med en oberoende expert istället för säljaren på bilfirman. En oberoende expert som t ex Autodeal hjälper dig och ditt företag i hela processen vilket sparar både tid och pengar. Det finns flera faktorer som påverkar leasingavgiften och restvärdet. Tre viktiga saker att tänka på för att optimera leasingavgiften och restvärdet är: Bil och utrustningsnivån, operationell eller finansiell leasing och hur du tar hand om bilen under din leasing period.
    

Möjlighet att sänka kostnaderna med finansiell leasing.

Med operationell leasing blir månadskostnaden alltid högre än finansiell leasing. Det beror på att restvärdet är lågt beräknat, vilket är det operationella leasingföretagets säkerhet så att de får tillbaka pengarna. Det kan därför löna sig att välja finansiell leasing för små eller medelstora företag som har ett färre antal företagsbilar. Om skillnaden i månadskostnad är 1 000kr och avtalet är på 36 månader blir det 36 000kr i skillnad. Har man då fler företagsbilar blir summan ännu högre, och här kan man spara tusentals kronor. Dessutom har du själv möjligheten att sälja bilen efter avtalstidens slut, vilket du inte kan vid operationell leasing. Har du då valt en bil med hög utrustningsnivå håller den bättre i värde vilket gör att du har möjlighet att få tillbaka restvärdet eller kanske något mer när du väl säljer bilen.
    

Framtidssäkra - Få tillbaka så mycket pengar som möjligt när leasingperioden är slut.

När leasingperioden är slut är det flera faktorer som avgör hur mycket du faktiskt får betalt för din gamla bil. I det skedet blir det viktigt med de val du först gjorde. ”Vi har sett enorma skillnader genom åren när det gäller andrahandsvärde beroende på hur bilen är paketerad. Det som många inte vet är att vi och några andra bolag faktiskt hjälper till med detta utan att det kostar företaget några pengar,” säger Karl-Johan Karlsson som är leasingexpert på Autodeal.se. En annan viktig sak är hur man har tagit hand om bilen under leasingperioden och det kan vara avgörande för hur bra betalt man får för bilen. Många gånger kan det löna sig att ta hjälp att sälja bilen och kanske använda överskottet till nästa bil istället.
    

Sammanfattning

Fördelen med oberoende experter som t ex Autodeal är att du har möjlighet att få hjälp i hela processen, allt ifrån köp till sälj. De lyssnar på dig och dina behov och hjälper dig i valet av företagsbil och hur den utrustas. På så sätt sparar du både tid och pengar, och när leasingperioden är slut ser de till att du får rätt betalt för din leasingbil. Det finns flera olika leasingkoncept som inkluderar försäkring, service och däckhantering, förutom själva leasingkostnaden. Det är klart att det är bekvämt med ”all inclusive” men vad kostar det egentligen?
Ta hjälp av en oberoende expert nästa gång du ska byta företagsbil så hjälper de dig att utrusta bilen rätt till ett rimligt pris och minimera den totala kostnaden för din leasingperiod.
    


Dela med dina vänner och kollegor